Nytt om visuell støtte

Noen personer med autisme kommuniserer best med bilder og symboler, mens andre har et godt talespråk men har nytte av visuell støtte i hverdagen. I denne artikkelen finner du tips om nye ressurser innen visuell kommunikasjon og visuell støtte.
1. Symbolsamlinger. Det finnes grafiske tegnsystemer til enhver smak. Noen består av enkle piktogrammer mens andre er mer abstrakte. Her finner du linker til forskjellige symbolsamlinger.
2. Gratis barnebøker til iPad. Statped har utviklet to bildebøker til iPad. Bøkene har både tegninger, animasjoner og kommunikasjonsstøtte. Du kan velge selv hva slags kommunikasjonsstøtte som brukes til enhver tid – tekst, symbolspråk, tegnspråk eller egen lydopptak. Bøkene kan lastes ned gratis fra AppStore. Les mer her.
3. Gratis bildearktjeneste. På Connectabilitys nettside kan du lage bildeark med opptil 16 bilder pr. side. Velg mellom å bruke egne bilder og bilder/tegninger fra Connectabilitys samling. Tjenesten er både lettvint og gratis. Klikk her for å komme i gang.
4. Kokebok på symbolspråk. «Sågodt» er en prisvinnende kokebok med lettlest tekst og nydelige foto. Nå er den tilgjengelig i en symbolspråkutgave. Ta en titt i boka her.
5. Symbolverktøy til Facebook. Karde AS analyserte hva ungdommer pleier å skrive på sosiale medier og skapte et symbolverktøy til Facebook. Ved å klikke på symbolene kan man skrive enkle, populære fraser. Verktøyet fungerer kun på Firefox (ikke Internet Explorer eller Google Chrome). Les mer her.
6. Visuell støtte hos legen. Ikke alle klarer å sette ord på smerte og ubehag. Kroppskart, smerteskalaer og annen visuell støtte kan gjøre det lettere å kommunisere om egne helseplager. Les mer i «Smertevurdering
7. Puslespill. Språkpussel fra Normedia består av plastrammer som brukes som puslebiter. Man kan fylle rammene med ord, bilder og/eller symboler. Rammene er i forskjellige farger, basert på Karlstadmodellen (f.eks. rød for substantiv). Rammene kan settes sammen til setninger, og Språkpussel kan brukes både til opplæring og språklek.
8. Kommunikasjonsbøker. En kommunikasjonsbok inneholder bilder eller symboler som personen kan peke på eller ta ut. Du kan se hvordan de brukes i en ny videosamling fra Habiliteringssenteret i Vestfold. Videoene fokuserer på kommunikasjonsbøker med «pragmatisk organisering av dynamiske display» (PODD).


Ressurser i fylkeslagets arkiv:
– Kommunikasjonsmetoder og -hjelpemidler (2010)
Symbolbrukere har også noe å si (2011)
Nyheter innen symbolspråk (2012)
– Årets ASK-nyheter (2013)

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer