8 tegn på at du er en flink pappa

Hva har fedrene i fylkeslaget til felles med kjendispappaer som John Travolta og Sylvester Stallone? De er alle flinke foreldre til barn med autisme/Asperger! I denne artikkelen kan du lese om 8 tegn på at du er en flink pappa. 
1. Du er bevisst på barnets sterke sider.
Interesser og mestringsopplevelser gir glede i hverdagen. Men de er også motiverende og kan dermed bidra til livsutfoldelse. Les mer om hvordan du kan bruke barnets sterke sider i «Interesser – en kongevei til måloppnåelse
2. Du finner på noe gøy sammen med barnet.
Angst, støy og andre utfordringer kan gjøre det vanskelig å finne aktiviteter som du og barnet kan gjøre sammen. Du kan være stolt over å ha tenkt kreativt, vært løsningsorientert og fått til noe gøy på barnets premisser. Du kan skape enda flere gode minner ved å delta på fylkeslagets familiearrangementer (se kalenderen her).
3. Du gleder deg over små og store fremskritt.
Framgang skjer ikke alltid like fort som vi ønsker. Men en positiv utvikling – selv om den skjer gradvis – er et tegn på at du har tatt mange gode valg på vegne av barnet ditt.
4. Du anerkjenner hvordan søsken opplever familiehverdagen.
På mange måter er det helt nødvendig at du bruker ekstra mye tid og krefter på barnet med autisme. Søsken kan selvfølgelig oppleve dette som urettferdig. Gi deg selv et klapp på skulderen hvis du setter av tid til søsken, anerkjenner følelsen av urettferdighet og hjelper dem å forstå hva autisme/Asperger er for noe. Les mer i «Hva trenger søsken?»
5. Du tar vare på deg selv.
Ingen er fortjent med at du pusher deg selv så hardt at du blir utbrent. Flinke fedre klarer å både gi og ta imot støtte. De er opptatte av familiens behov men glemmer ikke sine egne behov for avkobling og emosjonell nærhet. Tips: Mange trenger hjelp til å oppdage hvordan de kan ta vare på seg selv og samlivet i en krevende hverdag. Helgkursene «Hva med oss?» og «Hva med meg?» anbefales på det sterkeste. De er rettet mot foreldre til barn med særskilte behov.
6. Du tar avgjørelser på best mulig grunnlag.
Det er helt naturlig å bli litt desperat eller få panikk av og til. Men du er flink hvis du klarer å holde disse følelsene i sjakk og tar avgjørelser på best mulig grunnlag.
7. Du samarbeider på en god fremtid for barnet ditt.  
Tanken på at barnet alltid vil være hjelpløst kan lett bli en selvoppfyllende profeti. Men hvis alle samarbeider på å gi opplæring og støtte, kan barnet oppnå mer enn vi tror. Og selv om barnet kanskje aldri blir særlig selvstendig, kan han/hun få god livskvalitet som voksen hvis alle samarbeider på å tilby mestringsopplevelser, gode relasjoner og et positivt innhold i hverdagen. Du fortjener ros for positive holdninger og et godt samarbeid! Du kan lese mer om et mest mulig selvstendig voksenliv her.
8. Du prøver å lære.
Ingen barn kommer med en bruksanvisning. Foreldre har alltid mye å lære, men særlig når barnet har autisme/Asperger. Ved å lese artikler, se på videoer, delta på kurs og/eller snakke med andre rundt barnet, har du vist at du prøver å lære. Bra jobba!
Gratulerer med farsdagen, alle sammen!
Inspirasjonskilden:
«Eight Signs That You’re a Terrific Autism Parent»
Til videre lesing: 
Fylkeslagets linksamling om pappaer
«Ti bøker skrevet av (eller om) pappaer»

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer