30 apps som kan gjøre livet lettere

smarttelefon og app-ikonerAllerede i 2007 ble det satt i gang et prøveprosjekt om iPhone som hjelpemiddel for ungdommer med ASD. I dag er det ingen tvil at smarttelefoner og nettbrett kan gjøre livet lettere — ikke bare for ungdommer og voksne med ASD, men også for barn, lærere og fagfolk.
I denne artikkelen finner du tips om 30 applikasjoner som kan gjøre livet lettere — lettere å være sosial, lettere å holde oversikt, lettere å lære (og lettere å være lærer) pluss mye mer. 
NB:  Fylkeslaget har ikke testet applikasjonene, og vi kan ikke garantere at de er trygge i bruk.  Dagbladet anbefaler følgende:  ”Les omtaler om appene du laster ned, og ikke last ned den første versjonen.  Har en applikasjon historikk, så vil andre ha avslørt om det er noen som prøver å svindle brukerne.  Han understreker også at det er svært viktig at man hele tida er oppdatert med siste sikkerhetsprogramvare.”


Lettere å følge sosiale regler
1. Mine sirkler ble utviklet ved Statped Vest og skal gi brukeren tips og huskeregler for hvordan de skal opptre i sosiale sammenhenger. Rådene er tilpasset den sosiale sammenhengen brukeren er i. Et eksempel for rådene er: «Hvis jeg treffer bekjente hilser jeg pent og slår av en kort prat. Jeg husker å avslutte praten og komme meg videre – det er jeg flink til! Ofte er det nok å bare si hei».  Nysgjerrig?  Se en to-minutter lang video om Mine sirkler på nrk.no.
2. Stories2Learn er en amerikansk applikasjon som kan brukes til å lage sosiale historier og engasjerende lesestoff.  Du kan bruke dine egne tekster og lydopptak på norsk, og illustrere med egne bilder.


Lettere å holde oversikt
3. TimeTimer er en klokke som gjør det enklere å visualisere hvor lenge det er igjen til en aktivitet starter (eller avslutter). Ideelt for personer som sliter med tidsforståelse.
4. Tim(mer) Stokk for android.   Applikasjonen er tydeligvis basert på hjelpemiddelet Timestokken, et elektronisk timeglass som med lysende prikker viser hvor mye tid det er igjen av et definert tidsintervall.
5. iPrompts er også en applikasjon til iPhone og iPod Touch.  Applikasjonen kan brukes som både visuell dagsplan og timer.  Den kan også brukes som visuell støtte når personen med autisme skal ta et valg.  Du kan bruke bilder fra bildesamlingen eller egne bilder.   Se applikasjonen i bruk her.  Les mer om iPrompt her (på engelsk).
6. Forgetful lar deg lagre tekst, lydfiler og videofiler som påminnelser.  Prøv gratisversjonen, men for større kapasitet må du oppgradere.
7. VoCal hjelper deg å huske ting.  Du trenger ikke å kunne skrive.  Bruk applikasjonen til å ta opp en muntlig beskjed.  Beskjeden avspilles automatisk på en bestemt dag/klokkeslett — akkurat når du trenger en påminnelse.


Lettere å vente
8. Lego Super Hero movie kan gjøre det lettere å vente.  Barnet kan lage egne Lego-filmer mens  han sitter i venterommet osv.  Gratis.
9. Karius og Baktus er nå tilgjengelig som e-bok.  Den gir barnet noe å se på mens han venter og kan også motivere ham til bedre tannhygiene.
10. Tozzle er et slags puslespill som kan være fengende for barn med autisme.


Lettere å sove
11. SleepStream er en norskutviklet iPhone applikasjon som spiller avslappende naturlyder, sammen med spesialdesignede bineurale rytmer. Disse rytmene stimulerer hjerneaktivitet som er assosiert med søvn og energi.  Du trenger hodetelefoner for at denne applikasjonen skal fungere.  Applikasjonen finnes også i en mindre omfattende gratis versjon, SleepStream Lite.  Obs:  ikke lad mobilen om natta.
12. White Noise er en app som lager beroligende ”hvit støy” og dekker over andre forstyrrende lyder.  Obs:  ikke lad mobilen om natta.  


Lettere å være pedagog/fagperson – eller faginteressert forelder
13. Happi Papi gir skoler over hele verden gratis tilgang til evalueringsversjoner av alle appene de lanserer.  Hvis skolen din bruker iPad i undervisningen, kan den bli medlem i evalueringprogrammet.  Les mer her.
14. eTOM brukes til kartlegging av “Theory of Mind”-ferdigheter, f.eks. å tolke andres ansiktsuttrykk og motiver, og å forestille seg andres perspektiv.  Engelsk tekst.
15. Behavior Tracker Pro brukes til systematisk kartlegging av atferd.  Man kan kartlegge hvor ofte atferden observeres, hvilke stimuli som utløser den, og hvilke konsekvenser som følger den.  Se applikasjonen i bruk her.  På engelsk.
16. Skill Tracker Pro kan brukes til datainnsamling når man gir opplæring basert på anvendt atferdsanalyse.  Se applikasjonen i bruk her.  På engelsk.


Lettere for de yngste å lære
17. Josefine skolebøker.  Mange kjenner Josefine fra lek-og-lær spill på PC.  Nå kommer en gratis Josefine-app, hvor barnet kan lære å telle og gange, stave og prate engelsk. 
18. Barne Apps AS er et norsk firma som lager «lære-apps» for små barn og barn med spesielle behov. Målet er at «lære-appsene» skal være så gøy at de blir prioritert fremfor andre spill.  Barne Apps har laget Minnespillet, Ordspillet og Tellespillet.
19.  ABC-hjulet er et underholdende og lærerikt bokstavspill for barn. Spillet har 4 aktiviteter: puslespill, finn bokstaven, skriv bokstaven og en interaktiv bildeframviser.  ABC-hjulet er utviklet i Norge i samarbeid med erfarne pedagoger med bakgrunn fra barnehage og grunnskole og i dialog med barn fra 2-7 år.  


Lettere å lære matte
20. Moji Klockis – Lær klokken.  Barn kan få variert klokketrening med spennende grafikk og animasjoner.  
21. Pengelek trener håndtering av mynter og sedler gjennom tre morsomme aktiviteter.
22. Dragonbox.  En mattelærer fra Elvebakken videregående står bak en app som skal lære elevene algebra.


Lettere å leve med lese- og skrivevansker
23. Mine ordbilder kan lastes ned både som gratisversjon og fullversjon. Med gratisversjonen kan du jobbe med de 50 vanligste ord.  Med fullversjon får du tilgang til 500 høyfrekvente ord, organisert etter frekvens og lengde.  
 
24. ClaroSpeak har mange bruksområder.  Den kan brukes til å skrive og få lest opp egen tekst, gi lesestøtte og utvikle lese- og skriveferdigheter.  Norsk kvinnestemme.
25. SkanRead Mobile er en app til Android-telefoner.  SkanRead Mobile gjør hverdagen lettere for personer med lesevanskeligheter. Bruk din Android-mobil til å få lest opp tekst på gateskilt, varedeklarasjoner, plakater mm.  Gratis prøveperiode.
26. Ordflyt er en lydboktjeneste som nå er tilgjengelig som app.  Mange titler er tilgjengelige gratis, mens andre må kjøpes.  Prisen for å laste ned en lydbok i Ordflyt skal ligge godt under prisen for samme bok på CD og som mp3-fil.


Lettere å farte rundt på egen hånd
27. NSB har lansert en gratis app som gjør at du kan sjekke om toget er i rute eller forsinket. Finnes også i Android-versjon.
28. Taxistation.  Med TaxiStation Basic kan du bestille taxi direkte fra en applikasjon på mobilen. Kr. 10 pr. bestilling.
29. Hjelp 113 gps bruker iPhonens GPS og viser kartreferansen på skjermen samtidig som den ringer 113 for deg.  Du må selv oppgi kartreferansen til 113-operatøren.  
30. Burger King Whopper Lab.  Bestill maten din, bestem hvor og når du vil hente den, og gå rett til kassen. Appen inneholder også informasjon om Burger Kings restauranter i Norge, f.eks. kart og åpningstider.


Til videre lesing  
Her finner du linker til noen relevante blogger og samlinger:
– ”iPad i grunnskolen”, en gratis ebok utgitt av Ressurs for IKT.  Her finner du brukerhistorier, undervisningsopplegg, og veiledninger om sentrale funksjoner og programvare. [Linken er ødelagt men vi jobber med saken.]
Brettet er en lukket facebookgruppe (og var tidligere en blogg på wordpress.com med informasjon og erfaringer fra et læringsnettverk og profesjonelle fra skoleverket).
iPad Langager en en dansk blogg om om bruken av iPad på en spesialskole for elever med ADHD og autisme
Apps til børn og voksne med specielle behov er en åpen facebookgruppe.
En svensk oppsummering av ”Apps for autism”, et innslag på det amerikanske tv-programmet ”60 Minutes”
En oversikt over applikasjoner for autisme, i 11 kategorier.  Engelsk tekst.

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer