Anbefalte filmer relatert til ASD

Nedenfor følger et utvalg titler og litt informasjon:

Her kan dere få litt tips om hvilke filmer som kan være aktuelle å se for å få mer kunnskap om ASD, leve med diagnosen og hvordan andre kan lære å bedre forstå personer med diagnoser innen autismespekteret.

Temple Grandin

 

Temple Grandin er en film om ei jente som har autisme, hvordan moren jobber med å få diagnose på barnet, tiden på skole, videregående skole og ellers senere utvikling. Temple Grandin er en sann historie, og jenta er har idag en høy tittel, og har blitt godt kjent i hele verden. Filmen viser skikkelig tydelig hvordan en person med ASD kan oppfatte situasjoner, følelsesmessig og masse vi andre ikke tenker på. Denne filmen er basert på en bok ved samme navn.

Temple Grandin (2010);

Filmen starter med at Temple skal begynne på college i 1966, og den viser hva utfordringer hun støter på der. Hun skal også bo hos sin tante og onkel, som driver en kvegfarm. Temple ser ting på andre måter enn det andre mennesker ser – hun tenker i bilder, og hun konstruerer og ser mekanikk løsninger veldig fort. Moren hennes får ikke gi henne klemmer, ei heller andre personer, for hun synes det er skikkelig ubehagelig, men hun ser at når kveget skal brennemerkes, at de blir satt inn i en bås for å holde seg i ro, at kveget roer seg totalt. Denne observasjonen blir en slags løsning for henne når hun selv blir opprørt i enkelte situasjoner. Temple Grandin observerer mye, og noe av det som skal bli en ny måte å håndtere kveg under slakt på i USA er altså i ferd med å ta form. For Temple Grandin ser at kveget er stresset og urolig når de skal gjennom så mye før de er framme, og bøndene mister endel kveg pga stresset, og Temple finner måter å gjøre dette annerledes – men møter mye motgang. Vi følger hennes kamp mot det meste, og ser mange løsninger men også endel motgang. Filmen er alvorlig, aktuell og noe humor blir det også i enkelte situasjoner, men den viser utrolig godt hvordan et liv med autisme/autismespekter forstyrrelse kan være. Ikke alle har det sånn, men noen av utfordringene er de samme for alle innen dette spekteret.

Andre med diagnoser har følt at det var godt å se denne filmen, for å se at det var andre som tenkte likt en selv. Anbefaler også familiemedlemmer/slekt å se denne, slik at de bedre kan forstå.

Anbefaler ALLE å se denne filmen, den viser så godt hvordan det kan være for enkelte. Alle med ASF er forskjellige, så denne boken/filmen er ikke et svar på hvordan alle er, men en god visuell forklaring på enkelte reaksjoner.

Mange som har interesse innen ASF har også muligens hørt om ‘hun som fant opp en klemmemaskin’ eller ‘hun som forstod kuene’ – det er Temple Grandin.

Les mer på våre egne sider om dr. Temple Grandin

Link til filmer/bøker med Temple Grandin.

 


 

Adam: 

En film fra 2009, om en ensom gutt med Aspergers syndrom, som utvikler et vennskap med sin nabo i leiligheten over, Beth. Det oppstår komplikasjoner noen ganger, men de klarer å gå godt overens inntil det blir for vanskelig for Adam. Da han får et jobbtilbud på en annen kant av landet stiller Beth Adam et spørsmål som er avgjørende for om deres vennskap kan utvikle seg videre. Les mer om filmen og skuespillere på IMDb.

 


 Mozart and the Whale:

Denne har vi ikke så god kjennskap til, men vi vet at det er en norsk regissør, Petter Næss (Elling filmene) som har regien på denne filmen. Finn ut mer på IMDb.

 


  Hestegutten: (også i bokform)

Fra Adlibirs sin nettside står det følgende; 

Beskrivelse:

Da Rupert Isacssons sønn Rowan er tre år, får han diagnosen autist. Det utløser en evig runddans fra terapeut til terapeut, men ingen ting hjelper: Rowan forblir i sin egen verden, omtrent uten språk og med stadige raserianfall. Helt til han møter hesten Betsy. Det blir innledningen til en periode med rask fremgang for Rowan. Men faren lurer – er det noe sted i verden der kan man kombinere hester med terapi? Han bestemmer seg for å ta med sønnen til Mongolia, hestens hjemland, for å oppsøke landets sjamaner. Dette er historien om familiens ekspedisjon til Mongolia og hvordan møte med landet, hestene og sjamanene førte til dramatisk bedring både for Rowan og for hele familien.  

 


 Snow Cake

En for oss ukjent film, men den handler om en høytfungerende dame med autisme, som er ute for en alvorlig trafikk ulykke. Les mer på IMDb


 

 Ben X

En Belgisk-Nederlandsk film basert på en ung gutt med autisme, som sliter med at han blir mobbet og ertet på skolen, og hans tiltak for å få slutt på dette. Denne kjenner vi ikke til, så vennligst les mer på IMDb.


 

Chocolate (2008)

En autistisk jente med kraftige kampsport ferdigheter ser seg nødt til å ordne opp for sin syke mors gjeld ved å oppsøke de hensynsløse gjenger som skylder hennes familie penger. Denne Thailandske filmen er ukjent for oss, les mer på IMDb.For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer