I 2013 arrangerte Akershus fylkeslag en temakveld om selvstendighet for tenåringer/voksne med Asperger eller høytfungerende autisme. I denne artikkelen oppsummerer vi ti ting vi lærte om jobb og jobbsøk. Artikkelen ble oppdatert med nye linker i 2021.
1. Studier på høgskole/universitet kan tilrettelegges. Kanskje du ikke trenger å legge fra deg tanken om en karriere som krever høyere utdanning? Les mer i «Studenter med ADHD og Asperger syndrom.»
2. «Arbeidssøkere med Asperger syndrom» er et nyttig hefte. Heftet beskrives som en veileder for saksbehandlere ved lokale NAV-kontor, tilretteleggere og andre støttespillere. Den er likevel også nyttig for pårørende, personer med diagnoser og andre interesserte. Gå til heftet.
3. Spiss har utgitt to nyttige bøker om arbeid. De heter «Kartlegging av arbeidsferdigheter» og «Min karriere.»
4. Diagnoser er en privat sak. Vi lærte at arbeidsgiveren ikke har krav på å vite om diagnosen din. Du er ikke pliktet til å si noe om den i søknaden eller intervjuet, og det er lurt å ikke nevne det. Ikke alle vet hva Asperger syndrom er, og de kan bli skremt av ordet «syndrom.» Men NAV bør vite om diagnosen din for å kunne hjelpe deg best mulig. Les mer i «Informasjon til arbeidsgiver» på side 47.
5. Jobbintervjuer kan tilrettelegges. Du/NAV kan be om å få spørsmålene på forhånd. NAV kan også være en støttespiller på selve intervjuet. Intervjuet kan suppleres med utprøving, slik at du får vise hva du kan.
6. Rett fokus mot styrkene dine. I søknads- og intervjufasen er målet å sette deg selv i et godt lys, uten å lyve på deg noe du ikke kan. Man blir ofte spurt om svakheter, og det går faktisk an å velge en styrke som av og til kan være en ulempe for deg – f.eks. å ta initiativ er en styrke, men å ta litt for mye initiativ kan kalles en svakhet. Les mer om vanlige styrkeområder på side 12-13.
7. Øvelse gjør mester. Det er helt naturlig å være nervøs før ett jobbintervju, men du kan dempe nervene ved å komme godt forberedt. Rollespill er en utmerket måte å forberede deg på. Sammen med en hjelper, kan du «tørrtrene» på å svare på spørsmål (både vanlige og spontane spørsmål). Husk å være kortfattet og holde deg til temaet. Husk også at det er sjeldent at man får den første jobben man søker på. Heldigvis kan erfaringene bidra til at du kommer bedre forberedt til neste intervju. Tips: Du kan finne en liste over vanlige spørsmål i Oslo Mets artikkel «Øv deg til jobbintervjuet.»
8. Pauser kan være slitsomme. For en person som ikke mestrer sosialt samspill, kan lunsjpausen være mer stressende enn noe annet på jobben. Å trekke seg unna blir lagt merke til på en liten arbeidsplass, mens det er ofte lettere å forsvinne i mengden i lunsjpausen i et større firma. «Socially awkward» (en kortfilm fra autismeforeningen i England) viser hvor ubehagelig lunsjpausen kan være når man ikke forstår uskrevne sosiale regler.
9. Motivasjon kan være en utfordring. Alle må gjøre ting de ikke liker på jobben – faktisk ganske ofte. Ansatte med autisme/Asperger kan slite litt ekstra med motivasjonen, fordi pliktfølelse, ros og andre «sosiale forsterkere» ikke er nok. Det kan være nødvendig med en mer konkret belønning, f.eks. avspasering.
10. Ta hensyn til overfølsomme sanser. Bakgrunnstøy, flimrende lysstoffrør og parfymelukt er eksempler på ting som kan skape stress og ubehag på jobben. Dette kan være litt vanskelig for andre å ta alvorlig, men i «Prøv å gå en mil i mine sko» finner man simulatorer og filmer som kan hjelpe dem forstå hvordan det er å leve med slike vansker. Arbeidsplassen kan ofte tilpasses uten store kostnader og inngrep, f.eks. med støydempende øreklokker. Tips: Hvis du har en varig funksjonsnedsettelse som medfører behov for småhjelpemidler kan du søke om et økonomisk tilskudd fra NAV.