Hjelp til å kommunisere om helse

Alle har behov for å forstå hva som skjer hos legen, tannlegen og andre helsepersonell. Det er også viktig å kunne kommunisere om smerte, symptomer og helsebekymringer. Her har vi samlet verktøy som kan gjøre slike situasjoner lettere. 

Norske nettsider

Åtte kommunikasjonsark med visuell støtte. Sykehuset Østfold har utviklet kommunikasjonspermer på forskjellige språk med norsk oversettelse og realistiske illustrasjoner og fotografier. Arkene finnes i to versjoner (utskriftsvennlige pdf-filer og nettsider med lydopptak). Arkene inneholder ofte-stilte spørsmål, beskjeder og informasjon til pasienten, for eksempel om toalettbesøk, blodtrykksmåling og faste før narkose.
Personlig informasjon til helsepersonell. «Mitt sykehuspass» ble utviklet for pasienter med utviklingshemning men kan brukes av andre med bistandsbehov. Den inneholder spørsmål om reaksjonsmønstre, preferanser, tilrettelegging og andre viktige og nyttige ting. Her kan en sykepleier for eksempel finne ut hva som pleier å hjelpe når pasienten er engstelig eller sint.
Smertevurdering. Smerte er ofte et av de første tegn på helseproblemer, men hvordan kan vi oppdage en smertetilstand hvis personen ikke er i stand til å fortelle oss om det? I denne artikkelen finner dere tips om observasjonsverktøy, smerteskalaer, kroppskart og applikasjoner.
Bedre tannhelse med visuell støtte. Mange som har autisme eller Asperger syndrom trenger hjelp til å forstå hvordan de skal ta vare på tennene sine og hvorfor. Visuell støtte kan med fordel brukes til å understreke innhold og forståelse av ord og begreper. Vi har samlet relevante verktøy i artikkelen «Tanntastisk visuell støtte.»
Tegnstøttet kommunikasjon. Statped har utviklet en oversikt over helserelaterte ord på tegnspråk. Det kan være lurt å lære tegn-til-tale brukere noen grunnleggende helsetegn, for eksempel «syk,» «ikke farlig» og «medisin.» Barnet kan øve på tegnene i rollelek. Les mer om tegn-til-tale i ASK-arkivet.
Barnevennlig informasjon fra Ahus. På disse sidene kan du både lese om og se på bilder fra noen av de vanligste undersøkelsene og behandlingene som foregår på sykehuset. Oslo universitetssykehus har et lignende informasjonstilbud. Bruk disse nettsidene hvis sykehuset ditt ikke har noe tilsvarende.
Helsefilmer. Videoer kan gjøre det lettere å forberede pasienten på hva som skal skje. Eksempler på nyttige filmer er «Hannah opereres» (om behandling på øre/nese/hals-avdelingen), «EEG registrering» og «Turbohaler» (om å bruke astmainhalator).

Visuell støtte med svensk/dansk tekst

Ofte-brukte beskjeder. Noen pasienter klarer å ta imot muntlig informasjon men sliter med å si noe selv. En australsk logoped undersøkte hva slike pasienter ofte har behov for å formidle. Hun laget en liste over de 26 vanligste beskjedene og fikk dem oversatt til 28 språk, bl.a. svensk og dansk. Hver beskjed er illustrert med en relevant symbol.
Alt på ett ark (kan tilpasses). «Sjukhuskarta» har alt du trenger på ett ark. Arket kan brukes på flere måter. Pasienten kan si hvor han/hun har vondt ved å peke på en tegning av kroppen. Pasienten kan også peke på symboler for å kommunisere behov, for eksempel for å be om mat eller et ekstra teppe. Pasienten kan også skrive ord og setninger ved å peke på bokstaver og tall. Word-dokumentet er på svensk men det er lett å endre teksten og gjøre andre tilpasninger, for eksempel slette symboler som ikke brukes.
KomHIT (en svensk temaside). Diverse svenske helse- og tannhelsetjenester var med å utvikle kommunikasjonsstøtte, brev og innkallelser med bilder/symboler. De har til og med laget materialer om logoped, lekerom og hjelpemidler. Du må registrere deg som bruker på bildstod.se å få tilgang til alt og kunne lage din egen visuell støtte. Les mer om «KomHIT» her.

Visuell støtte med engelsk tekst

Symboler til bruk ved sykdom/skade på skolen. Her finner du symboler som kan gjøre det lettere å spørre om symptomer, behov og hendelsesforløp. Indiana Resource Center for Autisme har også utviklet andre nyttige materialer om helse og hygiene.
Illustrert informasjon om blodprøver. Illustrasjonene forklarer trinn-for-trinn hva som skjer under en blodprøve.  

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer