Nyhetsbrev juni 2011

 

 

Kjære medlemmer og andre interesserte —

oksygenmaske på flySnart er det sommerferie.  Det er mange som gleder seg — og mange som gruer seg. 

Barnehagen, skolen og SFO (som fungerer som en type avlastning resten av året) er stengt.  Gode og kjente rutiner (som får hverdagene til å humpe og gå resten av året) blir brutt.  Barnets aktiviseringsbehov øker.  Kravene på oss foreldre blir i noen tilfeller så store at vi nesten ikke får puste.  

Dere som reiser med fly har sikkert merket dere punktet om oksygenmaskene:  ta først masken på deg selv, hjelp så barnet.  Det samme gjelder sommerferietilværelsen.  Ingen er tjent med at foreldre går til grunn i sommerferien.  Alle trenger litt pusterom.  Senk kravene.  Prioritér deg selv.  Be om hjelp.  Finn en alternativ ferieløsning som er tilpasset familiens premisser, selv om det ikke er noe å "skryte av" på facebook. 

Husk at dere kan ha krav på avlastning fra kommunen.  Frambu har skrevet en fin innføring om avlastning, med svar på ofte stilte spørsmål.  Søknadsprosessen går dessverre ikke alltid på skinner.  Her er noen vanlige utfordringer:

Ingen automatikk.   Familier må ofte søke spesielt om sommeravlastning (også kalt ferieavlastning), som tillegg til vanlig avlastning.  I Nittedal kommune, for eksempel, må familier søke om sommeravlastning hvert eneste år. 

Helt eller delvis avslag.  Bruk klageretten hvis du får avslag eller ikke får innvilget nok timer.  Pasient- og brukerombudet kan gi råd, veiledning og informasjon om dine rettigheter.  Ombudet kan også bistå med å formulere og videreformidle spørsmål eller klage til rette instans, som de gjorde i en sak om sommeravlastning i Oslo.

Muntlig fraråding.  Familier som henvender seg til kommunen får ofte høre at det ikke er vits i å søke om avlastning.  Kommunens økonomi og problemer med å rekruttere private avlastere blir ofte nevnt.  Ikke ta et nei for et nei.  Du har krav på en skriftlig vedtak med en skriftlig (og saklig) begrunnelse.

Manglende gjennomføring.  Avlastningsplasser og avlastningshjem vokser ikke på trær, men kommunen har en plikt til å iverksette vedtaket snarest mulig eller vurdere midlertidige tiltak (f.eks. omsorgslønn for manglende avlastningstimer).  Les mer om midlertidige tiltak på side 20 her.  Manglende gjennomføring av et vedtak kan påklages til fylkesmannen.

God sommerferie!

Med vennlig hilsen

Styret ved Lora Rypern 

P.S.  Trenger barnet visuell støtte for å lære og kommunisere om ferieplaner?  Habiliteringssenteret ved Sykehuset i Vestfold har oversatt danske tematavler til norsk for reisende som skal til Legoland, dyrehager m.m. i sommer.  Nedlastes gratis her

For lokallag

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer